Lungenrehabilitation (COPD

Longreactivatie (COPD)

Heb je regelmatig last van benauwdheid, slijm ophoesten of fluitend ademhalen? Of ben je na een (geringe) lichamelijke inspanning snel vermoeid? Dan is het waarschijnlijk een vorm van COPD. Daarmee bedoelen we aandoeningen van de luchtwegen als gevolg van astma, chronische bronchitis en longemfyseem. We kunnen COPD niet genezen, maar je wel helpen om je welzijn te verbeteren door training en actieve beweging.

COPD en fysiotherapie
Fysiotherapeutische oefeningen gaan de ongunstige effecten van COPD tegen, waardoor je conditie, energie en zelfvertrouwen weer kunnen toenemen. Ideaal is een bewegingsvorm die je zelf plezierig vindt, zoals fietsen, zwemmen of wandelen. Als dit niet (meer) gaat, kun je onder begeleiding van een fysiotherapeut werken aan je conditie, uithoudingsvermogen, ademhaling en spierkracht in armen en benen. De oefeningen worden aangepast aan jouw niveau. Dit is onder andere afhankelijk van het inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke blessures.

Naast goede en voldoende lichaamsbeweging kun je ook baat hebben bij ademregulatie en effectief hoesten. Dankzij ademregulatie leer je hoe je het gevoel van kortademigheid kunt beïnvloeden (tijdens inspanning en zo nodig tijdens activiteiten in je dagelijks leven). Bij hoesten met slijm leer je om effectief te hoesten. Door het beter kunnen reguleren van de ademhaling en het beter doseren van je activiteiten, ben je uiteindelijk tot meer in staat.

Maak een afspraak