COPD Chronic Obstructive Pulmonary Disease

COPD

COPD is een aandoening van de luchtwegen als gevolg van astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Je hebt dan regelmatig last van benauwdheid, slijm ophoesten of fluitend ademhalen en bent snel vermoeid na een (geringe) lichamelijke inspanning. We kunnen COPD niet genezen, maar wel helpen om het welzijn te verbeteren door training en actieve beweging.

COPD en fysiotherapie
Met fysiotherapeutische oefeningen kun je de conditie, energie en zelfvertrouwen weer verbeteren. Ideaal is een bewegingsvorm als fietsen, zwemmen of wandelen. Als dit niet (meer) gaat, dan kun je onder begeleiding van een fysiotherapeut werken aan conditie, uithoudingsvermogen, ademhaling en spierkracht in armen en benen. De oefeningen worden aangepast aan het niveau, afhankelijk van het inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke blessures.

Door ademregulatie leer je hoe je het gevoel van kortademigheid kunt beïnvloeden. Bij hoesten met slijm leer je om effectief te hoesten. Door het beter kunnen reguleren van de ademhaling en het beter doseren van activiteiten, ben je tot meer in staat.