Knie
Als je pijn aan of rondom de knie hebt, kan dat diverse oorzaken hebben, zoals een val of een verdraaiing van de knie. Er kan dan sprake zijn van bandletsel. Als je pijnklachten wat langer duren zonder duidelijke aanleiding, kan het gaan om peesproblematiek of pijn rondom de knieschijf.
Pijnklachten in je knie kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen de heupen, enkels en lage rug de knieklachten beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om de hele keten te onderzoeken.
Knie en fysiotherapie
Je kunt verschillende behandelmethodes ondergaan. Bijvoorbeeld het mobiliseren van het gewricht door middel van manuele technieken, bindweefselmassage en gerichte oefeningen voor toename van de bewegelijkheid. Samen met je therapeut werk je gericht aan jouw doelen en hulpvraag.
Uitgangspunt daarbij is:
- optimale mobiliteit in het kniegewricht en de gehele keten
- optimale coördinatie, stabiliteit en kracht in de gehele keten
Van de vele knieklachten die je kunt laten behandelen, noemen we:
- Artrose (bij total knee prothese)
- Aspecifieke knieklachten
- Collaterale bandletsel
- Hoffa’s syndroom
- Instabiliteitsklachten
- Jumpers knee
- Kruisbandletsel
- Meniscusletsel
- Nabehandeling meniscectomie en meniscushechting (knie)
- Nabehandeling voorste kruisband reconstructie (knie)
- Osgood-schlatter
- Patellaluxatie
- Patellofemorale pijn (knie)
- Pes Anserinus bursitis
- Popliteus syndroom
- Retropatellaire chrondropathie
- Runners knee
- Sinding-Larsen-Johansson syndroom
- Totale knie prothese
- Voorste Kruisband Reconstructie
Ysveld Fysio doet sinds 2016 wetenschappelijk onderzoek naar patellofemorale pijn. Patellofemorale pijn kenmerkt zich door pijn rondom of achter de knieschijf. Deze pijn wordt erger door bijvoorbeeld traplopen en springen en komt zowel bij pubers als ook bij volwassenen voor. Deze veel voorkomende knieklacht is vaak moeilijk te behandelen en kent helaas niet altijd een snelle genezing. Het onderzoeksproject wordt geleid door fysiotherapeut Martin Ophey. Het onderzoeksproject heeft een aantal speerpunten:
-
- ontwikkelen van betrouwbare en valide meetinstrumenten om de pijnvrije kniefunctie te evalueren. Resultaat tot nu toe is een publicatie in een internationaal sportfysiotherapie tijdsschrift (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1466853X18304085?via%3Dihub)
- onderzoek naar de relatie tussen het verbeteren van ketenmobiliteit en klachtenafname bij patiënten met patellofemorale pijn. Dit onderzoek is in een internationaal fysiotherapie tijdsschrijft gepubliceerd (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1360859220302655)
- onderzoek naar de omvang van beperkingen in ketenmobiliteit bij patiënten met patellofemorale pijn vergeleken met op leeftijd, geslacht en BMI gematchde gezonde controlepersonen. Resultaten van dit onderzoek zullen binnenkort gepubliceerd worden.
- onderzoek naar het onderliggende pijnmechanisme via metingen van “arterial blood flow in the human patella”.
Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met AMC, afdeling orthopedie in Amsterdam, waar Martin als externe onderzoeker bij is aangesloten.
Heb je zelf last van patellofemorale pijn of ben je geïnteresseerd in de onderzoeksprojecten? Neem dan gerust contact op met Martin Ophey (martin@ysveldfysio.nl).
Maak een afspraak