Patiënten aan het woord: Ton en Mieke Lenting

You walk like you talk

Bij Ysveld Fysio kun je niet alleen terecht om te herstellen van een blessure of voor de behandeling van een klacht. Je kunt er ook terecht om te trainen. Al dan niet onder begeleiding of met een persoonlijk of sportief doel. Ondernemers Ton en Mieke Lenting, die zowel zakelijk als privé partners zijn en vier kinderen hebben, maken van deze mogelijkheid gretig gebruik. Hoewel, “Ton is een stuk trouwer dan ik”, lacht Mieke. Een gesprek met het stel over het verband tussen een gezonde leefstijl en werk.

Ton komt al acht jaar bij Ysveld Fysio over de vloer. Hij sportte wel, maar te eenzijdig: “Ik deed aan fietsen en hardlopen, maar de kilo’s vlogen er niet echt af.” Via via kwam hij bij Harold terecht en is daar krachttraining gaan doen. “In die periode onderging ik een operatie aan mijn meniscus. Ik ben bij Harold gaan herstellen en gebleven.” En Mieke dan? “Ik ‘moet’ mee,” zegt ze lachend en gaat verder: “Ik ben echt een buitenmens en houd van racefietsen, mountainbiken en rennen.” Maar ze zag het resultaat bij Ton en dat maakte indruk: “Ik zag dat het bij hem echt werkte. Het fietsen en lopen ging lekkerder, je herstelt wat sneller.” Trainen bij Ysveld Fysio doen Ton en Mieke wekelijks, ter ondersteuning: “Om de andere sporten – die we eigenlijk leuker vinden – beter te kunnen doen,” aldus Ton.

Dat het aan hun uithoudingsvermogen niet schort, blijkt wel als ze vertellen dat ze afgelopen zaterdag naar Roosendaal zijn gefietst. 150 kilometer. En de volgende dag weer terug. “Zo gauw het een beetje weer is, ga ik naar buiten. Dan sla ik ook wat bezoekjes bij Ysveld Fysio over,” bekent Mieke. “Maar meestal heb ik spijt zodra ik het weer oppak. Je moet het weer opnieuw opbouwen. Ja, dan merk je toch dat het heel goed is om het bij te houden.” Ton moet deze maanden even extra aan de bak. Als oprichter van de business club die de Zevenheuvelenloop ondersteunt, is enige prestatiedrang hem niet vreemd: “Ja, dan wil ik natuurlijk wel altijd een beetje met die mannen vooraan meerennen. Meestal eindig ik bij de eerste drie van onze club en dat is leuk. Dat zijn doelen die je voor je zelf stelt en dat werkt motiverend.”

Ton en Mieke runnen sinds 1990 het horeca adviesbureau Lenting en Partners. Maar samenwerken doen ze eigenlijk al veel langer. “We studeerden allebei in Nijmegen,” vertelt Ton, “en er was alleen een sportcentrum voor universiteitsstudenten. Nou, daar waren wij een beetje pissig over, want daar mochten we als HBO-studenten niet op.” Ton richtte met wat anderen een eigen sportclub op. “Binnen no-time hadden we 800 leden. Vervolgens hadden we een probleem, want toen moesten we accommodaties regelen. En daar ken ik Mieke van. Pas later zijn we een stel geworden.”

Ton had zijn eerste horecabedrijf in 1976. Vervolgens heeft hij een tiental horecabedrijven gehad, waarvan het grootste gedeelte samen met Mieke in Nijmegen. “De Stoof, de Goffertboerderij, Café de Fiets,” somt Mieke op. “We hebben ook veel catering gedaan op grote popconcerten op de Goffertweide en de eerste drie jaar van Lowlands. Dat was echt pionieren”. Ton beaamt: “Dat was gewoon geweldig: 70.000 man bij de Rolling Stones. Dat was heel erg leuk om te organiseren.”

Later zijn Mieke en Ton hun kennis en ervaring gaan inzetten om andere horeca-ondernemers te adviseren en begeleiden. “In de trainingen die wij geven is sport, welzijn en goed in je vel zitten een heel essentieel onderdeel,” vertelt Mieke. Ze vervolgt: “We hebben een vierdaagse training en daarvan wordt minstens een halve dag besteed aan sporten, gezond leven, niet roken, bewegen. Maar ook: doe meer dan alleen werken, denk aan je vakantie.” Deze dingen zijn in hun trainingen in de afgelopen 25 jaar steeds belangrijker geworden. “Het resulteerde er dit jaar in dat we voor het eerst het netwerkevent ‘Lenting Loopt’ hebben georganiseerd. Dat was een groot succes en wordt volgend jaar zeker herhaald.”

Ton legt uit waar hun visie vandaan komt: “Wij zijn er ondertussen van overtuigd, door de honderden bedrijven die we adviseren en de duizenden mensen die we de afgelopen jaren gezien hebben, dat het zakelijke succes van een organisatie of bedrijf groter is, naarmate de ondernemers zelf goed in hun vel zitten.” Mieke kijkt naar Ton en zegt: “En je hebt  het zelf ook ervaren, toen je achter de bar stond en ongezond leefde.” Ton bevestigt: “Het staat vast dat wanneer je te veel rookt, drinkt en slecht voor jezelf zorgt, je te weinig tijd en energie hebt om in je zaak te stoppen. Dat leidt tot een lager inkomen en uiteindelijk verdwijnen die bedrijven van het toneel.”

Dus vertellen Ton en Mieke aan hun klanten: ‘je moet naar buiten! Neem een hond en ga wandelen in het bos!’. “Van een baas die enkel zucht en kreunt, raken de medewerkers ook gedemotiveerd. Maar heb je een baas die een positieve uitstraling heeft, energie heeft, dan heb je een heel ander type bedrijf,” stellen ze. Ton vereenvoudigt: “You walk like you talk, zo is het gewoon.”

Lenting en Partners werkt met bedrijven in heel het land. De meesten coachen ze eens per kwartaal. Ton: “We spreken cijfers door, zetten mee de lijnen uit en evalueren de realisatie van gestelde doelen. En soms bellen ze dat ze eerder willen afspreken (Ton zet een stem op) ‘Lenting, het moet eerder, want ik moet een schop onder m’n kont hebben’.”

Mieke: “Ondernemer zijn is eigenlijk best een eenzaam beroep. Anderen hebben altijd iets van je nodig. Om die reden zetten we steeds vaker  groepen gelijkgestemde mensen bij elkaar. Op die manier kunnen ze iets aan elkaar hebben.” Ton gaat verder: “In die training, actief ondernemerschap, zitten regelmatig nieuwe bedrijven. Daar ga ik dan ook altijd langs. Ik wil alles zien, van de kelder tot het kantoor. En als het kantoor een bende is zeg ik ‘jongen, jij mag niet meedoen. Als je niet kunt opruimen, kun je nooit een goede ondernemer zijn’.” Mieke lacht: “Ze denken ‘die man is niet goed wijs’.” “Nou,” vervolgt Ton, “later mailen ze een foto van hun opgeruimde kantoor!”

Dat Ton en Mieke hun visie breed uitdragen, blijkt als ze vertellen dat ze tijdens hun fietstochtje naar Roosendaal bij een stuk of zes klanten langs gaan. “Zij vinden dat super,” zegt Ton, “en wij vinden dat eigenlijk helemaal geen werken!” Mieke en Ton hebben een relatief klein bedrijf en vinden een goede binding met de ondernemers ontzettend belangrijk. En dus fietsen ze er op zondag ‘gewoon even’ langs.

Overigens, die betrokkenheid vinden ze ook bij Ysveld Fysio. Mieke: “Of het nu klantgericht, gastgericht of patiëntgericht is, dat principe is hetzelfde. Op het moment dat je persoonlijk benaderd wordt, dat mensen je naam weten, ervaar je dat als prettig. En als ze je daarbij ook nog op een leuke manier advies geven: ‘goh, met jouw blessure zou ik dit eens proberen’ is dat heel waardevol. Maar goed, dat is niet eens zozeer het ondernemerschap als wel een persoonlijke benadering.” Ze blijven in elk geval graag trainen in Berg en Dal: “Wat ook fijn is, je kunt bijvoorbeeld even tussendoor een vraag stellen aan Jos. En die zegt dan ‘Lenting, stel je niet zo aan, even doorzetten!’, knipoogt Ton.